Even voorstellen - website marjolijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Even voorstellen...

Ik ben opgegroeid in een piepklein plaatsje in Noord-Holland, waar het niet ongewoon was om in sloten te zwemmen en te varen. Waar je prachtige bossen bloemen kon plukken, zomaar langs de waterkant. Waar je altijd de wind in je haren voelde en eindeloos in het hoge gras van de weilanden kon lopen met je hond. Waar je in dat zelfde grasland ’s avond languit op je rug lag terwijl de sterrenhemel één prachtig decor was van nachtblauwe tinten met fonkelende sterrenlichtjes. Zonder ook maar één geluid te horen. Ik ben opgegroeid met het maken van kettingen van witte madeliefjes  en gele boterbloemen. Tussen boerderijen, waar je verstoppertje kon spelen tussen de schapen en geiten. Waar koeien elk voorjaar de wei weer in kwamen, loeiend en huppelend en springend van plezier om het groene verse lente gras weer een stukje korter te grazen. En waar je altijd tegenwind had op de fiets, ongeacht welke kant je op fietste.

Alles was daar zo normaal en pas veel later, vele verre reizen achter de rug, vele mooie, bijzondere en soms verdrietige momenten en teleurstellingen verder,  besef je hoe ongewoon dat gewone eigenlijk was. Hoe mooi het alledaagse in werkelijkheid is.

In mijn schilder- en boetseerwerk probeer ik alledaagse dingen, zoals moederschap, verdriet, verlangens en lust, dieren en planten  op een niet-alledaagse manier weer te geven. Een Ghanese moeder en kind, terwijl ze staan te staan te wachten op de bus langs een rietveld. Een vrouw met kind en hond uitwaaiend op het strand. Een naakte vrouw turend over een balustrade in een hotel. Een vrouw zittend op een berg, starend naar de prachtige sterrenhemel in de diepblauwe nacht. In Tanzania, waar twee  leeuwen genieten van het warme zonnetje tussen het hoge dorre gras. Een mannetjes olifant met zijn familie, rustig voorbij lopend (toegegeven... wilde dieren in het echt zien is nooit allerdaags, maar voor hen is het "just another day"). Of gewoon die blije koe in Nederland die met de lente weer huppelend en springend van plezier het weiland in rent.

Deze herinneringen en vastgelegde momenten probeer ik in mijn schilderwerk door middel van organische en geometrische elementen, intense  kleuren -vaak met de kleur goud-, uit het alledaagse te trekken om zo te laten zien hoe bijzonder en mooi ze zijn.
Ragfijne inktlijntjes en stipjes wisselen zich af met grove penseelstreken. In sommige werken heb ik bladgoud verwerkt, geïnspireerd door de werken van Klimt. Vaak gebruik ik kleuren die je bij het geschilderde object niet zo snel zou verwachten, maar toch in het geheel weer heel natuurlijk lijken. Bijvoorbeeld een oranje olifant of een roze leeuw in een gele omgeving.
Mijn sculpturen zijn "vrij". Soms met ingetogen emotie, soms zijn de beelden humoristisch door de grappige bewegingen en onmogelijke houdingen. Net als in mijn schilderijen is hier ook een grove "toets" te herkennen. Afgewisseld met ragfijne en uitgewerkte details. Meestal is het brons groen gepatineerd, met koperen kleuraccenten. Ook bij de sculpturen vind ik het leuk om met kleur te spelen.

Met mijn kunst probeer ik alledaagse dingen op een niet-alledaagse manier te laten zien om aan te geven hoe bijzonder die  eigenlijk  zijn, waar ook ter wereld...

Marjolijn Dijkhuis

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu